dimecres, 4 de gener del 2012

Biblios (ressenya)

Descripció

Posició al rànquing BGG: 271
Nota mitja BGG: 7,21
Número de jugadors: 2-4 jugadors
Duració: 30 minuts
Idioma: independent de l'idioma
Preu: 17-20€
Any: 2007

Biblios és un joc de cartes (87 en total) amb dues fases ben diferenciades: una selecció per draft i una subhasta. El tema és totalment enganxat, però per si sou dels que us voleu ambientar... representa que els jugadors són abats que intenten tenir la millor biblioteca possible.

L'objectiu del joc és aconseguir el màxim nombre de punts marcats en 5 daus que representen 5 categories de cartes diferents (5 colors). Cada carta té un valor (d'1 a 4). També hi ha cartes amb 1, 2 o 3 monedes d'or, que ens serviran per apostar i guanyar cartes de colors a la segona fase del joc. Qui, al final de la partida, tingui més punts d'una categoria guanya el valor del dau corresponent a aquella categoria. Guanya qui més punts de victòria tingui.


Els daus comencen amb valor 3. Durant la primera fase (Fase d'ofrenes), cada jugador, per torns, agafarà X+1 cartes de la baralla d'una en una (X és igual al nombre de jugadors). Cada carta la pot situar en 3 llocs diferents:
- Se la queda per ell (només 1 carta).
- La posa a la pila de descarts, cara per avall (només 1 carta).
- La posa a l'espai públic, cap per amunt (exactament X-1 cartes).
Un cop ha situat les X+1 cartes, els jugadors restants es queden amb una carta de l'espai públic, en sentit horari. Per tant, cada jugador a cada torn acabarà amb una carta més a la mà.

A la segona fase (Fase de subhastes), cada jugador, per torns, començarà una subhasta amb la carta superior de la baralla de descarts (prèviament barrejada). Si la carta és d'or, els jugadors apostaran per un nombre de cartes (que acabaran descartades definitivament). Si es tracta d'una carta que no sigui d'or, els jugadors apostaran or. Al finalitzar la baralla de descarts, s'acaba la fase de subhastes.

A continuació es mostren les mans i es procedeix a la repartició dels daus.

Altres coses importants del joc és que hi ha cartes amb diferents valors. També hi ha cartes d'església, que permeten pujar o baixar el valor d'un o dos daus (aquestes es juguen immediatament en el moment que algú les guanya). Cal destacar que al principi del joc es descarta un número de cartes, segons el número de jugadors, que fa que el joc sigui més variat. I per últim, s'ha de dir que es permet el faroleig, però que si algú guanya una carta que no pot pagar, rep un càstig: cada jugador li robarà a l'atzar una carta de la mà.


Valoració

"Biblios" és un dels jocs de cartes més simples que he provat i que alhora té molts ingredients interessants. Les instruccions s'expliquen en un plis-plas i això s'agraeix.

En primer lloc, és un joc molt ràpid. Cal pensar, però les decisions s'acaben prenent en pocs segons.

El que dóna molt de joc és escollir carta per carta si te la quedes, la dónes a algú altre o la descartes. Sempre hi ha moments d'encert i cagades monumentals. Si tens una mala mà en cartes de punts, segurament tindràs molts diners i podràs subhastar millor després.

La subhasta té una gran importància: cal desgastar les mans dels altres dissimulant i també apostar la xifra suficient quan desitges una carta concreta (és un error molt comú a les primeres partides quedar-te sense diners per una sola carta, donant avantatge posterior als demés).

És apte per a tot tipus de jugadors, acostuma a agradar a tothom i enganxa a la primera partida.

El millor:

- Joc curt amb força teca.
- Preu molt raonable.
- Dos jocs en un: draft i subhasta.
- Agrada a tothom (juganers i no juganers).

El pitjor:

- L'atzar et pot fer jugar una mala passada (però que consti que te la busques).

1 comentari:

marins ha dit...

Quin joc recomanes per 2? EL Ciudadelas es fa avorrit. El Biblos pinta bé , però crec que es farà curt