dimarts, 3 de febrer del 2009

El Projecte Venus (2)

Primera part
Tercera part

Com seria el món plantejat pel Projecte Venus? Ho dividiré en diferents aspectes:

Tecnologia

Si alguna cosa predomina en el Projecte Venus és l'ús avançat de la tecnologia. Està clar que actualment disposem de tecnologia molt avançada per a realitzar gairebé qualsevol cosa; però, en canvi, la tecnologia que emprem és la que podem tenir a l'abast de les nostres butxaques o allò que pot pagar el nostre govern. Només cal veure tot allò que fa la NASA (un dels organismes que utilitza la millor tecnologia disponible) que no és a l'abast de la gent del carrer. Jo no podré fer mai un viatge a l'espai perquè no tinc els diners suficients per a fer-ho; o una màquina per a fregar i escombrar: segur que hi ha la tecnologia per a fer-la, però no hi ha els diners per fabricar-la o comprar-la. La humanitat té la tecnologia per a poder realitzar màquines per a tot tipus de feines, però aquest coneixement no el fem servir degut a la nostra economia monetària.

Economia

El Projecte Venus no contempla els diners. Per què volem diners? Només els volem per a pagar els sous d'altre gent, i aquesta gent paga els sous d'uns altres, inclosos els nostres. És un cercle que no ens beneficia, ja que aquest sistema ens porta al deute.

Ja ho vaig dir: el Projecte Venus es basa en l'economia de recursos. Consumim depenent dels diners que tenim, però en realitat ens hauríem de fixar en els recursos que utilitzem. Quan omplim el dipòsit de benzina pocs cops pensem en quant petroli estem destruint, sinó en quants diners estem gastant.

Energia

Hi hauria un ús exclusiu d'energies renovables. Energia solar, eòlica, mareomotriu i, sobretot, energia geotèrmica. Amb tots aquests formes d'obtenir energia es podria assegurar l'energia suficient per abastar a tot el planeta. Per cert, tinc una església al costat de casa que funciona amb energia geotèrmica.


Transport

Tothom sap que els cotxes elèctrics no es desenvolupen pels interessos que hi ha al voltant del petroli (és clar, interessos econòmics). N'existeix la tecnologia i fins que no ens els podem permetre, continuarem utilitzant cotxes de benzina.

L'avió és el mitjà més ràpid però és el més ineficient. Per què volem avions si podríem tenir trens bala com els proven al Japó, moguts per camps magnètics que són molt eficients i ràpids?

Treball

En un món sense diners, ningú necessitaria diners per pagar res. Ningú en donaria i ningú en rebria. No hi hauria mercat laboral. Totes les feines desenvolupades per humans es substituirien per màquines. De fet, és el procés que fa centenars d'anys que s'està produïnt, substituint professions per màquines, però tot això ha estat passant massa lentament.

Segons el documental "Zeitgeist: Addenum", el 90% de les ocupacions actuals podrien ser reemplaçades per màquines. A la foto: màquines fent màquines, concretament, de la Seat de Martorell.

Institucions polítiques


Sense diners la política no existiria. De fet, els governs polítics es dediquen únicament a administrar els diners i utilitzar-los. Si no hi hagués diners, els polítics no tindrien res a fer. Els polítics no tenen el coneixement suficient per a afrontar un món tecnològic.

Mínimament, algú ha de portar les regnes, prendre petites però necessàries decisions. Qui ho ha de fer, doncs? Fàcil: els científics. Els científics són els que fan realment canviar el món. Poso un exemple molt senzill: Internet. Internet és un fenòmen totalment científic que ha canviat les nostres vides i del que els polítics no hi tenen res a fer. Penseu un moment en què han canviat la teva vida els polítics i te n'adonaràs que només han canviat coses relacionades amb l'economia o, en cas contrari, han canviat coses que haurien d'haver decidit científics qualificats. (Això em recorda a les ventades de l'últim cap de setmana)

Seguretat

Sense diners, molts dels crims que es cometen actualment no tindrien sentit per a reproduir-se. Això implicaria que moltes lleis podrien desaparèixer.

Unes altres normes que desapareixerien són les de seguretat vial, així com els policies de trànsit. Una persona beguda que pugés a un cotxe, arribaria a casa automàticament, sense que la conducció depengui d'ell: tenim la tecnologia suficient per autodirigir vehicles i impedir que col·lisionin.

Motivacions


Amb tot això, ens podem preguntar: si ja ho tenim tot fet, si tot serà automàtic, què coi faré jo? Actualment, quan cobrem a final de mes, estem contents perquè podem comprar allò que desitjàvem o anar de viatge. Però... si no em calgués comprar res, com seria la vida? Em tiraria al sofà a veure la tele? (Aquest paràgraf es podria resumir en una pel·lícula dolentíssima que es diu "Idiocracia" en la que a l'any 2500 les màquines ho controlen tot i la població no té ganes de fer res, tot està brut i tothom ha perdut la intel·ligència.)

Però només cal veure's en la situació. La gent es comportaria de forma totalment diferent que com ho fem ara! Hi hauria incentius diferents als que produeix el sistema monetari. Tot es faria per plaer i no per vendre o comprar, tothom es podria dedicar allò que més li agradés. Viatjar, hobbies, estudiar,... Tothom podria escriure el seu propi llibre sense pagar una editorial o investigar tot allò que encara no s'hagi descobert, sense problemes econòmics.

Civilització

Amb totes les desigualtats resoltes i tots els problemes econòmics eliminats, no hi hauria lloc per a guerres ni exèrcits. Ni tan sols hi hauria fronteres, perquè la seva existència no tindria sentit. La millor opció seria un món unificat treballant conjuntament.

Primera part
Tercera part