dimecres, 1 d’octubre del 2008

3 de 10 amb folre i manilles

Nom complet: 3 de 10 amb folre i manilles
Nom abreviat: 3de10fm
Valor al Concurs: 2208 punts carregat, 2650 punts descarregat
Primer intent: Minyons de Terrassa, Terrassa, 05/07/1998
Primer carregat: Castellers de Vilafranca, Vilafranca, 15/11/1998
Primer descarregat: Minyons de Terrassa, Terrassa, 22/11/1998
Carregat: 9 ocasions
Descarregat: 2 ocasions
Colles que l'han intentat: Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de Terrassa

El 3de10fm és la joia de la corona i el castell més mediàtic. És una construcció extremadament difícil i, a més a més, el més alt de tots i el que requereix més castellers per a fer-lo. La colla que l'ha aconseguit coronar en més ocasions són els Castellers de Vilafranca (6c), per davant dels Minyons de Terrassa (2d, 2c) i la Colla Vella (1c).

Als inicis de plantejar-se un castell de 10 pisos, els vilafranquins optaven pel 4de10fm, ja que, en teoria, el 4 és més estable que el 3. El 4, però, necessitava molta més gent i el folre i les manilles pesaven més. Aleshores, es van canviar els objectius i van encarar el 3de10fm. Tant els Minyons de Terrassa com els Castellers de Vilafranca tenien pensat intentar el 3de10fm pel novembre de 1998. La data clau per a que els Castellers de Vilafranca el provessin era a l'última actuació de la temporada pels verds, la Diada de Tots Sants (01/11/1998); però les coses no van anar bé i no es va poder aconseguir. Els Castellers de Vilafranca van decidir inventar-se una diada el diumenge 15 de novembre per a poder-lo fer, sabent que una setmana després els Minyons l'intentarien. El 3de10fm es va carregar i va ser el primer cop en coronar-se un castell de 10. El següent diumenge, en un dia ennuvolat, fins i tot nevant (no és broma), els Minyons el van intentar, però l'enxaneta va caure sol quan li faltava poc per fer l'aleta. El castell es va poder desmuntar i tot seguit van voler-lo afrontar en una segona ocasió, aquesta vegada amb èxit i descarregant-lo sorprenentment per primer cop. Dos anys més tard, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va carregar, per molt poc, el 3de10fm, que li va servir per guanyar el Concurs de l'any 2000.


El primer 3de10fm carregat de la història (Castellers de Vilafranca)


El primer i únic 3de10fm carregat de la Colla Vella dels Xiquets de Valls

5 comentaris:

Sergi ha dit...

Mira, aquí potser ja no m'agradaria tant estar allà sota. Només amb el temps que triguen a començar a sonar les gralles, ja és una tortura.

Ara estic mirant el vídeo del 3d10fm de Vilafranca, en una diada que el món casteller recorda com a Sant Tres de 10, totalment treta de la màniga, com tu dius, per poder ser els primers a realitzar aquest castells. L'estratègia no va poder ser més roí, ja que van fer un parell o tres peus desmuntats, un parell d'intents, i a la cinquena vegada que es muntava l'estructura va ser quan va anar amunt i es va carregar. Creu-me, jo hi era, a quarantè cordó, i estret com una sardina a la llauna. Un robatori total, perquè en aquell moment els Minyons van demostrar que podien descarregar-lo (dos cops) amb la tita fora.

Jansy ha dit...

Xexu, si és així com relates, aquella diada va ser força catastròfica, però van aconseguir el seu objectiu. La veritat és que els Castellers de Vilafranca mai han estat gaire afortunats amb aquest castell... Recordo un dels que ha carregat que va caure incomprensiblement quan tota la canalla ja era fora.

Luke ha dit...

M'encanta el castell aquest! A veure si hi ha sort i ens en fan un diumenge!

Jansy ha dit...

Luke, no sé si el faran, però de moment l'estan assajant, que ja és algo!

Luke ha dit...

Ueee!